Lista aktualności
Jadalne lecz mniej znane
W Polsce stwierdzono ok. 3300 gat. grzybów wielkoowocnikowych z czego jadalnych jest ok. 170 gat. Ile spośród nich zbieramy? Poznajmy kilka gatunków jadalnych lecz mało popularnych wśród grzybiarzy.
Twardzioszek czosnaczek zwany jest też bedłką czosnkową. To niepozorny grzyb o jasnym kapeluszu (1-3 cm średnicy) jakby zawieszonym na ciemnej, nitkowatej nóżce. Choć zaliczany do jadalnych jest raczej grzybem przyprawowym a to za sprawą charakterystycznego czosnkowego zapachu i smaku. Te właśnie cechy ułatwiają jego bezbłędne rozpoznanie. Można go długo przechowywać w stanie zasuszonym a po namoczeniu odzyskuje czosnkowy smak. Nie należy przesadzać z jego dawkowaniem, by nie przedobrzyć – kilka kapeluszy na garnek wystarczy.
Borowik ceglastopory jest często mylnie nazywany szatanem. Borowik szatański to grzyb bardzo rzadki, w Polsce występuje jedynie na kilku stanowiskach. Obawa o pomyłkę jest jednak słuszna, albowiem borowik szatański jest grzybem silnie trującym a jego spożycie może doprowadzić nawet do śmierci.
Borowik ceglastopory jest jadalny dopiero po dokładnym ugotowaniu bądź usmażeniu, natomiast w stanie surowym jest trujący. Najczęściej występuje w górach, ale na Kaszubach też spotykamy go często. To ładny, kształtny grzyb o brązowym, zamszowatym kapeluszu. U młodych osobników rurki są żółte, lecz z czasem ciemnieją do koloru rdzawego. Jego trzon pokryty jest czerwonymi kosmykami. Charakterystyczne jest to, że po przecięciu natychmiast intensywnie niebieszczeje.
Lakówka ametystowa jest dość pospolitym grzybem nie tylko lasów ale i parków. W młodości przyjmuje intensywny fioletowy kolor. Zaskakującym może być fakt, że jest grzybem jadalnym. Czy warto ją jednak zbierać, skoro jej rozmiary są niepozorne, walory smakowe znikome a ponadto istnieje możliwość pomyłki z trującą grzybówką fioletowawą?
Świat grzybów jadalnych lecz mało znanych jest znacznie bardziej obszerny niż pojemność tego artykułu, zatem do tematu jeszcze powrócimy.
Wybierając się do lasu na grzyby warto pamiętać o pewnych rozsądnych zasadach:
- nie zbierajmy gatunków, których nie jesteśmy pewni – nasze zdrowie czy nawet życie jest ważniejsze niż nawet najsmaczniejszy posiłek
- nie zbierajmy grzybów niewyrośniętych bądź starych, „skapceniałych”. Ich wartość użytkowa jest znikoma, zaś w przyrodzie pełnią ważną rolę.
- nie niszczmy grzybów, których nie zbieramy.
- pamiętajmy, by nie uszkodzić grzybni – wykręćmy umiejętnie grzyba a ślad po nim przykryjmy darnią. W przyszłym roku wyrosną tu kolejne owocniki.
- pamiętajmy o gatunkach podlegających ochronie – ich zbiór jest zabroniony.
- samochód pozostawmy w miejscu do tego przeznaczonym.
- nie krzyczmy, nie hałasujmy, gdyż przeszkadzamy osobom, które przyjechały do lasu po spokój i ciszę. Ponadto las jest domem zwierząt a one na pewno nie życzyłyby sobie hałaśliwych gości.
- zabierzmy swoje śmieci do domu, las nie jest dla nich właściwym miejscem.
Więcej informacji można znaleźć na zamieszczonej poniżej infografice:
Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe (PGL LP)
Jesteśmy organizacją z ponad 90 letnią tradycją. Prowadzimy zrównoważoną, potwierdzoną międzynarodowym certyfikatem PEFC gospodarkę leśną na ponad 7,6 mln ha powierzchni naszego kraju. Systematycznie zwiększamy lesistość Polski z 21 proc. w roku 1945 do 29,6 % obecnie. Konsekwentnie realizujemy „Krajowy program zwiększania lesistości”, dzięki któremu do roku 2050 lesistość Polski wzrośnie do 33%. Cechuje nas samodzielność finansowa. Znaczną częścią naszego zysku dzielimy się ze społeczeństwem. Wspieramy m.in.: Budżet Państwa, samorządy terytorialne, Parki Narodowe; organizacje pozarządowe, wspieramy remonty lokalnych dróg oraz inne, ważne dla Państwa przedsięwzięcia.
Nasze profesjonalne działania oraz wieloletnie doświadczenie w połączeniu z wiedzą i odpowiedzialnością za powierzony nam majątek są gwarancją bezpieczeństwa ekologicznego Polski.
PRACUJEMY W ZGODZIE Z NATURĄ!